Egenandel for voksne hjemmeboende barn

Kan kommunen legge inntekten til alle i en husstand til grunn når de beregner egenandel for praktisk bistand til unge voksne? Nei, mente Linda Jakobsen i Drammen, og Helsedirektoratets jurist bekreftet dette: «Barn over 18 år, som fortsatt bor hjemme hos foreldrene skal [derfor] vurderes som enslige etter forskriften».

screenshot_20191126_1454295926043785595233147.jpg

Faksimile fra Drammens Tidende

Dette betyr at det kun er mottakeren av praktisk bistand som kan legges til grunn når kommunen beregner egenandel, når mottakeren er over 18 og bor hjemme hos foreldrene.

ME-foreldrene kjenner til at flere andre kommuner har gjort den samme feilen. Det betyr at mange kan ha betalt for mye i egenandel, noe det er viktig å få rettet opp i. For en del unge voksne gjør feilen det umulig å betale for praktisk bistand fra kommunen. De blir dermed (enda mer) avhengige av foreldrene – både i form av mer praktisk hjelp og ved at foreldrene betaler egenandel og/eller andre utgifter for dem. Derfor er det viktig at denne kunnskapen spres til alle landets kommuner, og til alle voksne barn som i kortere eller lengre perioder bor hjemme hos foreldrene pga sykdom, uavhengig av diagnose.

Da de ble klar over at de hadde tolket regelverket feil, jobbet Drammen kommune raskt. De endrer praksis, og har gått gjennom 1000 saker slik at de kan betale tilbake til de som har betalt for mye.

Minst en annen kommune har allerede rettet opp overfor en ung innbygger etter å ha blitt gjort oppmerksomme på svaret Linda fikk fra juristen i Helsedirektoratet I tillegg har flere andre kommuner begynt å se på saken. Nå håper Linda og sønnen at praksisen blir lik – og riktig – over hele landet.

Det har så klart vært tøft. Men når vi klarte å få endret feil praksis og vi også hører fra andre kommuner at de også endrer praksis, blir vi så klart glade. Vi håper at vår historie når ut til alle som kanskje har måttet betale for mye i egenandeler, slik at alle kan få gjort urett rett. Takk til alle dere som har støttet oss, sier Linda.

Hvis du tror at du eller din familie har blitt rammet av tilsvarende feil, kan du ta kontakt med pasientombudet som kan hjelpe med klage til kommunen. Du kan også vise denne artikkelen til kommunen.

Les mer om saken her: Lindas kamp for BPA til sønnen

Her er Drammens Tidendes oppslag om at kommunen har rettet opp i praksisen (betalingsmur) Avisen har skrevet en serie med artikler i forbindelse med denne saken. Alle er bak betalingsmur.

Behov for hjelp eller mer informasjon?

Helsedirektoratet har ansvar for å bruke og å fortolke lover innen sitt område
Oversikt over pasientombud i fylkene
Medlemsfordelen juridisk bistand

Om ME-foreldrene

ME-foreldrene drives av foreldre til barn og unge med ME. Vi samarbeider om å øke innsikt og forståelse for vår og våre barns situasjon. Støtter biomedisinsk ME-forskning. Vi har nylig stiftet foreningen ME-foreldrene, og vil åpne for innmelding i løpet av kort tid. Du finner oss på facebook.com/ME-foreldrene og på Twitter som @MEforeldrene. Les mer under «Om oss» og «Hjem».
Dette innlegget ble publisert i ME, ME og juss, Medieoppslag, Om hjelpesystemene, Rettigheter. Bokmerk permalenken.

2 svar til Egenandel for voksne hjemmeboende barn

  1. Tilbaketråkk: Lindas kamp for BPA til sønnen | ME-foreldrene

  2. Tilbaketråkk: Klassejus på kryss og tvers – Nav-skandalen. – Ninnorskabloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..