30 millioner kroner til forskning på ME (BEHOV-ME)

Endelig blir brukerne lyttet til !

Forskningsrådet lyser ut 30 millioner kroner til målrettet forskning om CFS/ME i en totrinns søknadsprosess. Utlysningen BEHOV-ME er basert på en åpen invitasjon til forskningsinnspill og dialog med et bredt sammensatt brukerpanel.
– Vi synes dette er svært positivt.

Faksimile fra forskningsradet.no

Faksimile fra forskningsradet.no

 


Målet for BEHOV-ME
er å finansiere forskning på temaet kronisk utmattelsessyndrom / myalgisk encefalopati (“CFS/ME”). Dette gjør Forskningsrådet gjennom et nytt virkemiddel som har fått betegnelsen «behovsidentifisert forskning».

Vi i ME-foreldrene mener at det er flott og på høy tid at Forskningsrådet nå setter pasientene i sentrum slik at de som aller mest har behov for forskningen får innflytelse på hva det skal forskes på.

Vi mener også at det er bra og viktig at man spesifiserer hvilke kriterier som skal brukes. Vi er fornøyd med at Jasons barnekriterier blir benyttet, og at man i denne utlysningen tar med hvordan pasientene møtes av det offentlige.

Nå er vi selvsagt svært spente på søknadene, og glade for at brukerpanelet også skal være med å vurdere disse.

Forskningsrådet prøver i denne utlysningen ut en framgangsmåte for behovsidentifisert forskning som er inspirert av virkemidler i den engelske helsetjenestens forskningsråd (National Institute for Health Research). Brukerne av forskningen får innflytelse på hva det skal forskes på både gjennom åpen invitasjon til å foreslå forskningsspørsmål og gjennom deltakelse i bredt sammensatte brukerpaneler som identifiserer kunnskapsbehov og bidrar i prioritering av prosjektstøtte. Med brukere forstås både pasienter, behandlere og allmennhet.

Erfaringene fra England viser at behovsidentifisert forskning bidrar til økt kunnskap av betydning for befolkningens helse og gir bedre beslutningsgrunnlag for tjenesten og myndighetene. Involvering av brukere og publikum i offentlig finansiert forskning er også et tiltak for å «demokratisere» forskningen. Virkemiddelet har som formål å sette i gang forskningsprosjekter på områder som særlig etterspørres av brukerne av helsetjenesten. Det er et mål at resultatene av forskningen skal kunne utnyttes i tjenesten på relativt kort sikt. Utlysningen er basert på en åpen invitasjon til forskningsinnspill og dialog med et bredt sammensatt brukerpanel.

 

Teksten er basert på Forskningsrådets utlysning

Kortlenke for deling: http://wp.me/p3VLNe-12M

 

Reklame

Om ME-foreldrene

ME-foreldrene drives av foreldre til barn og unge med ME. Vi samarbeider om å øke innsikt og forståelse for vår og våre barns situasjon. Støtter biomedisinsk ME-forskning. Vi har nylig stiftet foreningen ME-foreldrene, og vil åpne for innmelding i løpet av kort tid. Du finner oss på facebook.com/ME-foreldrene og på Twitter som @MEforeldrene. Les mer under «Om oss» og «Hjem».
Dette innlegget ble publisert i Forskning på ME, ME, Medieoppslag og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til 30 millioner kroner til forskning på ME (BEHOV-ME)

  1. Jeg er SÅ glad for dette resultatet og kriteriene de har sagt. 🙂 Håper jeg er like glad når forskningen er i gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..