Siste nytt fra Oslo

Det er ikke bare forskerne på Haukeland som publiserer artikler nå i sommer, også en gruppe forskere ved universitetssykehusene på Østlandet har fått publisert en artikkel om helserelatert livskvalitet hos ungdommer med diagnosen CFS (som er ME med mindre strenge kriterier)

Artikkelen er publisert i Health and Quality of Life Outcomes  og signert Winger, Bruun Wyller et al.

Studien er en del av NorCAPITAL-prosjektet fra 2012

Kjapt oversatt av ME-mamma i sommervarmen:
«Resultat:
Ungdommer med CFS rapporterte signifikant lavere total helserelatert livskvalitet sammenlignet med friske kontroller. Når kontrollert for kjønnsforskjeller fikk CFS-pasienter totalt 44 poeng lavere på helserelatert livskvalitet på en skala fra 0-100 sammenlignet med friske kontroller. Områdene med størst ulikhet var påvirkning på fysisk helse (B = −59, 95 % CI −54 til −65) og skole (B = −52, 95 % CI −45 til −58). Både symptomer på depresjon og det å være pasient ga uavhengig lavere nivå på helserelatert livskvalitet.
Konklusjon:
Ulikhetene mellom pasienter og friske ungdommer var enda større enn forventet når det gjelder helserelatert livskvalitet. Den store gruppen av ungdommer med CFS (120) i studien vår bekrefter tidligere funn fra mindre studier, og understreker at CFS er en alvorlig funksjonsnedsettende tilstand som har sterk påvirkning på ungdommenes helserelaterte livskvalitet. Selv om symptomer på depresjon ble funnet i pasientgruppen forklarer ikke disse funnene statistisk den lave helserelaterte livskvaliteten.»

ansatte-for-enhet-for-cfs-teamet-for-unge-under-18-c3a3c2a5r-rikshospitalet

Ansatte for enhet for CFS-teamet, Rikshospitalet

Hele artikkelen kan leses her

Kortlenke for deling:
http://wp.me/p3VLNe-EK

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Forskning på ME og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..